Camelia Cristescu – Eroismul singurătății

Eroismul singurătății, poeme de Camelia Cristescu. Postfață de Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. Format A5. Ediție de lux, cartonată și broșată. ISBN 978-630-6601-07-1. Preț: 30 lei (12 euro, pentru Diaspora), ediția broșată; 50 lei (20 euro), ediția cartonată. 

„Există o teorie conform căreia poți scrie poezie sau despre poezie numai dacă ai trăit «poezie» sau, mai bine zis, starea de poezie. Dacă  nu ai pătruns în acest univers dulce-amar, dacă nu ai «zidit» clipa în «transparența formelor» – poezia vieții, poezia iubirii divine, rămâne o necunoscută, un orizont pe care nu îl poți atinge cu gândul, cu visul sau chiar cu o indefinită realitate. Poezia Cameliei Cristescu din acest volum intitulat Eroismul singurătății este o nouă treaptă în universul sentimentelor descriind, descifrând, metamorfozând trăiri, sentimente, fapte, așezând totul în cercul virtuos al vieții sau al clipei în doi. Poeta concentrează în acest volum un roman de iubire, un roman – poem al singularității iubirii, pentru că dublul se diluează, se pierde, își pierde ritmul dar și substanța ideală. Camelia Cristescu și-a trăit emoțiile, iubirile, visele în toate anotimpurile dragostei. Cea care a inventat Rețete de supraviețuire între solstiții (Editura Leviathan, 2021), în Eroismul singurătății rememorează «…călătorii/ spre locuri magice, crepusculare/ca o pasăre de apă/ ca o pasăre de vânt».  O poezie vizuală, auditivă, senzorială, o poezie a sentimentelor omenești de la extaz la agonie: «iar eu încă vie dansez pe plaja mută/ unde nisipul a uitat toate cuvintele iubirii». (Poveste oprită). Ca într-un ritual al tăcerii bine temperat dintr-o Poveste fără sfârșit, autoarea folosește condiționalul perfect, «aș fi vrut», referindu-se la începutul poveștii în doi, însă eterna reîntoarcere a fost doar o iluzie sfâșiată de «întuneric și tăcere». Cum iubirea este în esența ei o poveste a nisipurilor mișcătoare, o realitate aproape virtuală, extaziantă doar în simțuri și vise, de cele mai multe ori, tu, îndrăgostitul, el sau ea, te trezești din visul devenit realitate, în care singurătatea este cea de a doua umbră, transformând uimirea într-o dureroasă și, de ce nu, repetabilă întrebare: «Ce se va alege/ de toată risipa de dragoste și lumină?» (Grija de tine). Dragostea, în esența ei, este o aventură, uneori «,fără memorie», în ideea repetabilității cu «nopți de aur», «ecouri de tun», descifrându-i fragilitatea cu «tălpile pe tăiș».” – Pușa RothSingurătatea – cea de a doua umbrăpostfață, fragment.

Fragmente din volum

Camelia Cristescu (Insulele Baleare, Spania) a mai publicat volumele: Anotimpurile sângeroase ale delfinilor, roman, prefață de Costin Tuchilă, Iași, Editura Ars Longa, colecția „Arcadia”, 2017; Rețete de supraviețuire între solstiții, poeme, postfață de Costin Tuchilă, București, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Imagini din tipografie

Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele: leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com. 

sau procurată de la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), program:  luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00, inclusiv comenzi online, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *