Un excelent roman de debut la Editura Leviathan: Păpușarnița de Lucia Eniu. Prefață de Costin Tuchilă. Lector: Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. ISBN 978-630-6601-06-6. Preț: 25 lei; 11 euro, 12 dolari (pentru Diaspora).
„Dacă ar trebui să găsim neapărat o formulă literară în care să încadrăm romanul de debut al Luciei Eniu, aceasta ar fi realismul magic, termen creat de un critic de artă, Franz Roh, pentru a defini experiențele postexpresioniste din pictură, dar asimilat și descris de critica literară pentru a caracteriza mai ales o serie amplă de romane sud-americane, toate având în comun pendularea între realitate, adesea cu reverberații politice, și fantastic. Fără a intra în amănunte, proprii acestui gen de proză sunt folosirea detaliilor fantastice, multe provenind din credințe și forme de magie populară într-o narațiune pretins realistă și, invers, utilizarea elementelor realiste într-o povestire fantastică. Înțeles din această perspectivă (chiar dacă realismul magic rămâne până la urmă o noțiune literară suficient de imprecisă), Păpușarnița este un astfel de roman, cu amendamentul că, prin structura lui necomună, are particularități care îl disting de experiențe similare din literatura română sau universală. Este un roman în ramă, cu o introducere ca o «punere în temă»; apoi o primă parte cu 20 de episoade din viața tulburătorului personaj, Zane Capnobatul, proiecție a răsfrângerilor de mitologie populară folosite cu multă îndemânare literară de autoare (20 de etape ordonate formal numeric); o parte a doua, mai pronunțat realistă, să zicem, în privința fundalului narațiunii, secolul trecut, al celor două războaie mondiale și al atâtor prefaceri sociale și politice.” – Costin Tuchilă, Romanul păpușilor-domnițe, prefață, fragment.
Cartea poate fi procurată de la editură, la adresele: leviathan.romania@yahoo.com; costintuchila@gmail.com.
sau de la Librăria „Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), program: luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00, inclusiv comenzi online, click aici.
Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.
Fragment din romanul Păpușarnița în revista „Leviathan”, anul VII, nr. 1 (22), ianuarie–martie 2024, pp. 107–108, click aici.
Imagini din tipografie
Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu
Fascinantă, adeseori copleșitoare prin profunzimea trăirilor, cartea Luciei ENIU este totodată uimitor de proaspătă, ca un izvor de munte, cu apă rece și clară, care-ți trezește spiritul, reamintind de esența destinului uman. Subiectul își trage seva din adâncurile sufletului, solicitând cititorul să pătrundă în cele mai ascunse unghere ale personalității omenești. Scindarea interioară, jocul subtil al glisării între real și imaginar, substratul mitico-magic, experiențele halucinante ale protagonistului se vor dovedi tot atâtea revelații pentru lector.
Dar, de aici, vă las libertatea de a vă afunda în lectura cărții „Păpușarnița”, care, în mod cert, va fi o experiență revelatoare în căutarea sinelui și a sensului existențial:
„Stării de exaltare din primele zile îi luaseră locul,în anii care urmaseră,un ritual de divinație a apei. În zorii zilei, cu puțin înainte de ivirea soarelui, Zane trecea peste punte și cobora spre poiană. Intra în apă neîncepută, pășind pe pietrele ude. Tălpile îi alunecau. Simțea chemarea apei. Curgerea ei îl infiora, îi răscolea simțurile, preschimbându-l într-o nadilă pentru făpturile care sălășluiau în adâncuri. O legătură extatică dincolo de preocupările mărunte omenești părea că se născuse între roata de lemn și apa curgătoare. Rotire și curgere. Și, între ele, ca un soi de cabir, Zane.”
Felicitări, Lucia, e o carte minunată!
Mulțumim pentru comentariu.