Ovidiu Gligu – Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării

ovidiu_gligu_uimitoarele_aventuri_slider

Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării, roman liric de Ovidiu Gligu. Prefață de Costin Tuchilă. Redactor: Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. 114 pag., format A5. ISBN 978-606-95394-2-2. Preț: 20 lei; 10 euro.  

„Pentru noul său volum, Ovidiu Gligu alege un titlu incitant care ar putea trimite la generoasa tradiție a literaturii de aventuri, doar că, de la precizarea autorului din Cuvânt-înainte și de la primele pagini, e ușor de observat că nu se prefigurează nicio asemănare, nici măcar cu cea mai puțin conformistă literatură de aventuri. Nu numai datorită titlului, nici faptului că este un roman liric, Uimitoarele aventuri ale grăsanului Mickey din Zona Gării este din multe puncte de vedere o apariție insolită. În texte scurte, unele dintre ele mai degrabă prozopoeme, autorul-narator (narator cât îngăduie structura literară aleasă) rememorează momente din perioada Revoluției din decembrie 1989 sau, într-o măsură, reinventează pentru cititorul de astăzi atmosfera sumbră a finalului de an 1989 și risipirea rapidă a iluziilor în anul următor. O povestire, chiar folosind tehnici narative moderne, ar fi avut, poate, mai puțin relief decât acest roman liric împărțit în mini-capitole, cadre juxtapuse din care, la rigoare, se înfiripă o narațiune, cu personajele ei, tratate când poetic, când în registru ironic sau cu distanțare, dar mereu cu sentimentul dominant al neîmplinirii, al speranțelor retezate, al înfrângerii. Nu trebuie să căutăm aici o tehnică «cinematografică», pentru că e doar, din multe puncte de vedere, o modalitate de exprimare literară mai puțin uzitată – de aici și farmecul ei. Ca un prozator exersat, autorul știe să rețină detaliile esențiale, să le dea relief; ca un poet, surprinde recurgând la figuri de stil proprii limbajului liric și chiar la topică poetică.

În prima parte, Ca o poveste, apare Grădinarii, personaj cu nume ușor straniu, dar care poate fi, spune autorul, «un personaj colectiv foarte ocupat». Ca orice… grădinar, aruncă un bulb într-un colț al grădinii. Surprinzător, bulbul crește depășind statura bietului om; și mai ciudat, după fiecare cules, bulbul creștea tot mai mare și «dădea rod tot mai bogat» până într-o zi, «târziu către seară», când în locul lui nu mai e decât un crater. Metaforă? Prefigurare a întâmplărilor ce se vor succeda odată cu zilele fierbinți ale sfârșitului lui 1989? Posibil. Atmosfera parcă împrumutată din basm, la fel ca iluziile și visele tinerilor din colțul de provincie, e însă motivată în context, fiind mica-mare utopie sfărâmată de realitate.

Cu Scurt-metraj de tranziție, partea a doua, începe rememorarea, în stilul propriu al autorului, focalizând câte un personaj, un loc, o întâmplare, cu imagini din trecutul acestor tineri, vecini de bloc și colegi de școală, intersectate cu ceea ce trăiesc în primele luni de după Revoluție, deja studenți. Totul nuanțat de culori fine, de accente lirice și reflecții fugare.

Cine este însă «grăsanul Mickey din Zona Gării», ne putem întreba, odată ce el nu apare ca personaj în carte? Naratorul, cel care își așază în oglinda textului personajele? Naratorul poate fi autorul însuși – sau nu, pentru că până la urmă acest fapt nu este important decât pentru posibile speculații. Important rămâne că din această succesiune de secvențe Ovidiu Gligu construiește un volum unitar ca ton și stil, într-o formulă personală și atrăgătoare.” – Costin TuchilăMica-mare utopieprefață.

Fragmente din volum

Imagini din tipografie

Tiparul și imagini: Savu Nicoleta PFA

Ovidiu Gligu s-a născut pe 19 noiembrie 1968 la Oravița. Este absolvent al Universității Politehnice din Timișoara, Facultatea de Inginerie Mecanică și a profesat lung timp ca inginer-proiectant în uzinele mecanice din Reșița și Caransebeș.

Din 2010 s-a stabilit în Regatul Belgiei, împreună cu familia. În perioada 2014–2020 a urmat cursurile Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint Apôtre Paul” din Bruxelles și ale Universității Cato-lice Louvain – specializarea Didactica Cursului de Religie Ortodoxă. Din anul 2016 lucrează ca profesor de Religie Ortodoxă, în diverse școli de stat din provincia Liège.

În anul 2000 devine membru al Cenaclului Literar Semenicul din Reșița; debutează literar, în decembrie același an, cu poezii publicate în revista „Orient Latin” din Timișoara. Colaborează la numeroase reviste literare, cu poezie, proză și prezentare de carte. De asemenea, este premiat în cadrul multor (peste douăzeci) concursuri literare.

Volumul de versuri Ziua a opta, publicat în anul 2004, este distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara. Acest debut este urmat de publicarea de poezie și proză în mai multe volume colective, și de trei cărți personale: Codul de barePoemele fericirii și Animalul din Vest.

Din anul 2019 este membru al grupului „Prietenii Artei” din Vedrin-Namur (Belgia).

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele:

leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com

pusa.roth@yahoo.com, cu mențiunea pentru Editura Leviathan

sau cumpărată de la Librăria „Mihai Eminescu” din București, Bd. Regina Elisabeta nr. 16, program: luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00 – click aici.

Vezi și: https://leviathan.ro/revista-trimestriala/

Proză de Ovidiu Gligu în revista culturală „Leviathan”, numerele 3, 4/2021, 1/2022, click aici.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *