Florika Waltère – Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe, volumul 1

florika-waltere-stress-cities

Stress & the Cities – Vise, valuri, vorbe de Florika Waltère, roman experimental, volumul 1. Prefață de Costin Tuchilă. Redactor: Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth. ISBN 978-630-6601-14-1. Vol. 1 ISBN 978-630-6601-15-8. Preț: 40 lei; 8 euro; 9 dolari USA (plus taxele poștale).

Stress & the Cities, cu subtitlul Vise, valuri, vorbe de Florika Waltère poate fi catalogat drept un roman experimental, adică rezultatul unor experiențe personale sau al participării la experiențele celor din jur. Dacă aruncăm o privire asupra acestui gen literar, vom observa că în anul 1880 Émile Zola publica Le roman expérimental argumentând apariția acestuia astfel: « Le roman expérimental est une conséquence de l’évolution scientifique du siècle. » («Romanul experimental este o consecință a evoluției științifice din acest secol.»), așa cum literatura clasică romanescă a aparținut altor epoci. În literatura română Camil Petrescu experimentează, în Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război sau în Patul lui Procust, folosind tehnici noi în construcția personajelor, însă acolo experimentul literar este pus în relație cu inovația artistică, cu dorința de sincronizare a literaturii române cu cea europeană. Mișcarea avangardistă reprezentată de Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Benjamin Fundoianu etc. creează o formă de literatură experimentală care a presupus o ruptură totală de tradiție și promovarea unor noi formule estetice. Acestea sunt doar câteva exemple pentru a putea realiza traiectoria romanului experimental, evoluția lui de la Zola până azi. Florika Waltère scrie, iată, un roman având în prim-plan experiențele trăite, experimentele oferite de întâmplările vieții, totul petrecându-se pe mai multe meridiane, fiindcă omul, în existența lui liberă de orice îngrădire politică, poate circula în orice colț al lumii. Dincolo de cotidianul vieții obișnuite, cartea ar putea fi și o pagină de istorie trăită atât în comunismul românesc, cât și în democrația occidentală. Autoarea, o româncă plecată în anii ’80 din țară, și-a rescris propria existență în țara de adopție, Germania. Florika Waltère, la fel ca cei mai mulți dintre compatrioții noștri plecați în lume, a experimentat un alt mod de viață, s-a înscris într-o altă realitate, dar în paralel și-a retrăit experiențele din anii petrecuți în România. Cartea este totodată și un jurnal al acestor noi experiențe de viață, al prieteniilor, succeselor, iluziilor și deziluziilor, un jurnal, de ce nu, al treptelor vieții, de fapt al parcursului vieții unui om. Chiar subtitlul  ei este revelator în acest sens: Vise, valuri, vorbe. Până la urmă această sintagmă definește viața cu toate meandrele ei, în cele două volume structurate pe capitole scrise într-un stil vivace, asemănător dialogurilor de azi de pe rețelele sociale.” – Costin TuchilăUbi patria?, prefață, fragment.

Fragmente din volum

Volumul 2 va apărea la sfârșitul lunii octombrie 2024.

Imagini din tipografie

Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu

Cartea poate fi procurată de la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), inclusiv comenzi online, click aici sau de la editură, la adresele: leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com. 

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *