Veronica Pavel Lerner – Peripeții canadiene, cu ilustrații de Adelaida Mateescu

veronicalerner_peripetii-slider

Prima carte din anul 2024 apărută la Editura Leviathan este volumul de proză scurtă Peripeții canadiene de Veronica Pavel Lerner, cu ilustrații de Adelaida Mateescu. Prefață de Costin Tuchilă. Lector: Pușa Roth. Ilustrația copertei: Tudor Banuș (Ecce Homo Facebookus Erectus). 190 p., format A5. ISBN 978-630-6601-03-5. Preț: 25 lei; 11 euro; 10 dolari.

Om de știință, poetă, prozatoare eseistă, Veronica Pavel Lerner s-a stabilit în 1982 în Canada. Pe lângă lucrări științifice în domeniul chimiei, are o bogată activitate publicistică, editorială şi artistică în Canada, România, SUA, Irlanda, Israel. A publicat volume de versuri, povestiri și publicistică  în limba română și engleză.

„Adaptarea emigrantului la o altă civilizație, diferită față de cea din care provine, singurătatea, excesul de tehnologie care poate duce la izolare, robotizarea comunicării, deprinderea cu un spațiu multicultural sunt principalele teme ale prozei Veronicăi Pavel Lerner în acest volum de Peripeții canadiene. Scrise cu nerv, cu o tăietură stilistică sigură, prozele sale alcătuiesc un mic infern cotidian, surmontabil numai prin răbdare și umor. Noile tehnologii, folosite uneori aberant, invadându-ne, pot conduce – se știe – la alienare. În locul unui dialog firesc care ar rezolva rapid o mică problemă, vorbim cu roboții, completăm liste electronice după ce am consultat, vai, manualul de utilizare… Absurd, dar e absurdul de zi cu zi, înfățișat cu ironie de scriitoarea stabilită în Canada. Iată un exemplu din multe altele din această carte: nebunia numerelor date nuanțelor de culori pentru păr, ruj, ojă, care se schimbă foarte des, chiar zilnic, mister, într-adevăr «intangibil»…

Absurdul cotidian are formele cele mai diverse și le vom întâlni fixate în aceste savuroase crochiuri literare. […] Reflecțiile ironice colorează, eficient stilistic, prozele Veronicăi Pavel Lerner, ilustrate de Adelaida Mateescu, artistă care excelează în desenul satiric, foarte potrivit aici și potențând textul, ca o poveste în poveste.” – Costin TuchilăMicul infern cotidian, prefață.

Fragmente din volum

Imagini din tipografie

Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu

Cartea poate fi comandata la una dintre adresele: leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com. 

sau procurată de la Librăria „Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), program:  luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00, inclusiv comenzi online, click aici.

Poezii și articole de Veronica Pavel Lerner în revista „Leviathan”, click aici.

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *