Primul volum, Anria (dedicat iernii), al romanului Aligri și cele patru anotimpuri de Alina Lavinia Grigoraș, ediție de lux. Desene de Eva-Katerina Buțu. Prefață de Costin Tuchilă. Redactor: Pușa Roth. Coperta: Rudy Roth, 2024. ISBN 978-630-6601-18-9. Vol. 1.: ISBN 978-630-6601-19-6. Preț: 40 lei (14 euro, 15 dolari USA pentru Diaspora) plus taxele poștale.
„Cu o imaginație bogată și fantezie cuceritoare, Alina Lavinia Grigoraș propune cititorilor – deopotrivă celor mici și celor mari – un roman pe tema anotimpurilor. Binecunoscută în literatură și în alte arte, ea este însă tratată original sub forma unei povești care ar putea fi circumscrisă basmului. Dar numai aparent circumscrisă și la o judecată rapidă: eterna confruntare a binelui cu răul, izbânda primului după o lungă serie de încercări (ținuturile, numite districte de autoare, tot atâtea ipostaze ale iernii în acest volum), personificare și recuzită simbolică proprii eventual unui basm, de la ființele fantastice la obiecte ritualice. Romanul poate fi citit și în cheie simbolică, în linia marii literaturi care folosește, tradițional, povestea fantastică pentru a dezvălui o realitate.
Intrând în urzeala ficțiunii din Anria (cuvântul creat este o interpretare anagramatică a iernii), observăm că autoarea are talentul și mijloacele de a evita locurile comune ale basmului. Ea creează astfel o lume aparte, populată de personaje neașteptate și, literar, seducătoare. Pretextul este nevinovata aventură a unei fetițe, Aligri și a prietenului ei cel mai bun, motanul Boticelli, care, ca orice felină, are curiozități și abilități îndrăznețe. Sub un cais acoperit de zăpadă, sub care însă pământul rămăsese neacoperit de nea, puteau fi observate urme bizare de pași care își schimbau culoarea. Acesta este momentul declanșator al ficțiunii atât de bine condusă de Alina Lavinia Grigoraș. Prin scorbura caisului cei doi pătrund pe tărâmul iernii veșnice (și culcușul Crăciunului), Anria, cu aparență de realitate, dar, în fapt, cu «vietăți diferite cu nume bizare» și chiar cu «obiecte diferite». Anrișul care le apare în cale, un spiriduș care pare o «enciclopedie ambulantă», este Bibliotecus, bibliotecarul Anriei care știe rostul a milioane de volume din nesfârșita bibliotecă a ținutului. În cabinetul lui Moș Crăciun se află Bradul Cosmic, «copacul vieții în general», sub care ghemele simbolizează «rădăcinile fiecărui anotimp».
Din joacă, motanul încurcă firele iar bagheta magică ce le poate descurca este tocmai la capătul Anriei, după Al Zecelea Pod de Gheață. În călătoria plină de capcane, care urmează, personajele vor străbate ținuturi care se întrec în a crea imagini real… fantastice ale iernii, de fapt o noutate absolută pentru că sunt lumi de negăsit în scrieri similare: Districtul Oamenilor de Zăpadă Multicolori, Districtul Pinguinilor, al Brazilor Argintii, al Fulgilor de Zăpadă, al Țurțurilor de Gheață, al Hornurilor de Fum, al Viscolului și al Nămeților, al Gerului, al Viforului, cu apariții care concurează și ele la o mitologie sui-generis: Carticicus, Pinguicci (pinguinul designer de modă), Împărăteasa Fulgia, Dârdâiașii, Glacia etc.
Morala acestei povești fascinante este ușor de sesizat: pentru a repara ordinea lumii, este nevoie de eforturi supraomenești, inteligență, sacrificiu.
Acest prim volum al romanului Aligri și cele patru anotimpuri rivalizează cu cea mai bună literatură modernă de gen.” – Costin Tuchilă, Călătorie fantastică pe tărâmul iernii veșnice, prefață.
Cartea poate fi procurată de la editură, la adresele: leviathan.romania@yahoo.com; costintuchila@gmail.com.
sau de la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), program: luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00, inclusiv comenzi online, click aici.
Lansarea volumului va avea loc miercuri, 22 ianuarie 2025, ora 16.30, la Librăria „Mihai Eminescu” din București. Cartea va fi prezentată de Pușa Roth, scriitoare, directorul Editurii Leviathan și Costin Tuchilă, critic literar. Lectură din volum: actorii Cristina Constantinescu și Mircea Constantinescu.
Imagini din tipografie
Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu
Născută în 1977, Alina Lavinia Grigoraș este jurnalistă, licențiată în jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, în anul 2000. Este redactor-șef la cotidianul online de limba engleză Romania Journal din București, din anul 2014. A fost reporter și redactor la ziarul de limbă engleză Nine O’Clock din 1999 până în 2014, și a colaborat la ziarele Adevărul și fosta Republica în perioada 1997–1999. Coloborări la revista Leviathan. Prezentator știri radio: Radio Unda Liberă, Chișinău, Republica Moldova, în cadrul unui program de summer training. În calitate de redactor-șef al ziarului online Romania Journal, coordonează rubrici precum politică internă și externă, economie, financiar, cultură/timp liber/travel.
„Abilitățile mele gravitează în jurul creativității, capacității de a înțelege și a scrie în domenii variate, fiind dobândite de-a lungul celor aproape 25 ani de activitate în domeniul presei românești. În această eră digitală, consider că a putea fi comprehensiv, rapid, profund și, totodată, succint, să mergi pe firul cauzelor pentru a înțelege efectele și a găsi soluții viabile sunt câteva dintre obiectivele principale ale domeniului mass-media. Totodată, obiectivul meu profesional se raportează primordial la calitate, într-o societate tot mai superficială și comercială.”
A debutat editorial cu cartea de povești pentru copii Scufia cu vise, București, Editura Oscar Print, 2014.
Vezi: Raza de soare, firul de nisip și valul mării/The sunbeam, the grain of sand and the sea wave de Alina Lavinia Grigoraș în traducerea autoarei, la rubrica „Echo”, revista „Leviathan”, nr. 3 (24), iulie–septembrie 2024, pp. 34–35 click aici.
Capitolul 15, Districtul Țurțurilor de Gheață din romanul Anria, revista „Leviathan”, nr. 4 (25), octombrie–decembrie 2024, pp. 154–157 click aici.
Pagina de facebook Aligri și cele patru anotimpuri, click aici.
Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.
Revista trimestrială „Leviathan”, click aici
sau pagina Salonul de lectură, click aici.
Fotografii de la lansarea volumului