Constantin Radu Vasile – 33 de interioare, mandale și cioburi în care m-am văzut orb din naștere

crvasile_slider

Volumul de debut al poetului Constantin Radu Vasile, intitulat 33 de interioare, mandale și cioburi în care m-am văzut orb din naștere. Prefață de Costin Tuchilă. Lector: Pușa Roth. 74 p., format A5. ISBN 987-63-06601-00-4. Preț: 15 lei (7 euro, 8 dolari USA pentru Diaspora).

„Titlul volumului de debut al lui Constantin Radu Vasile, 33 de interioare, mandale și cioburi în care m-am văzut orb din naștere, oferă într-o oarecare măsură cheia viziunii sale poetice. Citind acest titlu, rar întâlnit ca lungime, ai putea chiar să spui că ai deslușit intențiile și universul autorului. Oare? Parcurgându-i versurile, cele mai multe, lungi și ele, dar cu dicțiune sigură, vei observa că titlul sub care le așază autorul e un cadru, desigur, potrivit pentru conținutul poetic, susținându-l și potențându-l. El este anunțat și prin motto-ul insolit al cărții (p. 7), un tabel în care, citite pe orizontală și verticală (primul și al patrulea rând), dar și pe diagonală, cifrele dau, adunate, 33. Așadar, semnificația simbolică a numărului 33 s-ar răsfrânge în diferite ipostaze, nu ușor de aflat, în cele 33 de poeme din volum.

Trebuie observat, fără a insista, că 33 este un simbol important, cu numeroase semnificații, de la religie la numerologie: 33 este numărul zeităților din hinduism; regele David a guvernat 33 de ani; templul lui Solomon era intact după 33 de ani, când a fost dărâmat; 33 este numărul minunilor făcute de Iisus, răstignit la 33 de ani; Antihristul va domni pe pământ la vârsta de 33 de ani; conform unui filosof musulman, locuitorii raiului vor exista veșnic cu această vârstă, 33 de ani; în islamism mărgelele de rugăciune sunt aranjate în seturi de 33; paralela de 33 de grade e o cale a puterii pe globul pământesc; fiind format din aceleași cifre, 33 este înzestrat în numerologie cu o forță uriașă.

La rândul ei, mandala, diagramă circulară, este simbol și ritual care reprezintă, în hinduism și budism, Universul.

Într-un asemenea cadru, vocea lăuntrică (eul poetic) nu poate fi decât una predestinată («orb din naștere») la un tip de cunoaștere abstractă, mai degrabă de imaginare a lumii: «tot ce am văzut/ am văzut prin crătura unui ochi./ pe celălalt l-am ținut închis/ în mine ca un fort.» (priveliște). Dar, dincolo de aceste versuri cu valoare de aserțiune, oarecum restrictive, așezate la începutul volumului, poeziile lui Constantin Radu Vasile sunt, în ciuda limbajului lor adesea abstract, proiecții imagistice cu un vocabular bogat, în care relieful palpabil conviețuiește cu abstracțiunea sau lansează viziuni terifiante […]

Abilitatea de a combina surprinzător imagini, între care nu ar exista, la rigoare, o legătură, de a le face să comunice cu lejeritate în-tr-un discurs uneori aproape cinematografic este una dintre calitățile poeziei lui Constantin Radu Vasile, care se anunță de acum, de la debut, o voce lirică distinctă.” – Costin TuchilăO voce lirică distinctă, prefață.

Fragment din volum

Imagini din tipografie

Tiparul și filmare: Nicoleta Savu

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *