George Corbu – Caragiale versus Urmuz

2023 este Anul Urmuz: 140 de ani de la naștere (17 martie 1883, Curtea de Argeș), 100 de ani de la moarte (23 noiembrie 1923, București)

Caragiale versus Urmuz,  Efigii în epigrame de George Corbu. Prefață de Costin Tuchilă. Lector: Pușa Roth. Grafică de Rudy Roth. Pe coperta I: Caragiale și Urmuz, portrete de Adina Romanescu, 154 p. ISBN 978-606-95528-5-8. Preț: 20 lei; 10 euro; 11 dolari USA (Diaspora).

„George Corbu, un adevărat maestru al speciei, căutându-i mereu resurse noi, reinventând-o de fapt, experimentează de mai multă vreme epigrama în manieră absurdă, având ca spirit tutelar proza bizară a lui Urmuz, avangardă a literaturii moderne a absurdului – dacă nu cumva sintetizând-o, ca să zic așa, avant la lettre. În 2013 apărea la Editura Paideia volumul Corbigrame. Urmuzeu poetic. Epigrame în manieră absurdă. La sfârșitul anului 2020, autorul a reluat într-o ediție adăugită și cu versiune în limba franceză de Paula Romanescu, Urmuzeul poetic (Pitești, Editura Tiparg, Biblioteca revistei «Curtea de la Argeș»). Din Urmuz, dar și, deloc îndepărtat, din Caragiale se revendică acest muzeu livresc de situații, aluzii sau, dimpotrivă, trimiteri directe la realitatea contemporană, idei-săgeți aruncate de un condei supraveghind neobosit pânza vremurilor, schițe parodice, constatări cu valoare aforistică, definiții în spectrul ironiei, reluări surprinzătoare de motive și leitmotive literare, încrucișări de săbii nevăzute, paradoxuri, figuri de stil necomune (multe ar merita de altfel un studiu stilistico-lingvistic aplicat pentru a li se desluși mecanismul imagistic), rime rare – muzeu-urmuzeu compus cu migală de un artist desăvârșit al expresiei minimale.

Acum însă, în noua sa carte, care reunește grupajele publicate în revista «Leviathan», registrul cunoscut din Corbigrame este nuanțat. Noile catrene sunt efigii în epigrame, cum le numește autorul, a căror temă generală ar fi relația dintre spiritul lui Caragiale și cel al lui Urmuz, care poate fi subiect de analiză istoric-literară, dar care, iată, poate fi turnat în limbaj epigramistic, cu bătaie chiar mai lungă și memorabilă în contemporaneitate. Așa încât eventuala opoziție sugerată de titlul Caragiale versus Urmuz rămâne o figură retorică. «Într-un circ „corect confuz”,/ Predispus la dandanale,/ Președinte-i Caragiale,/ Prim-ministru e Urmuz!» Care e circul și care sunt dandanalele, nu mai trebuie spus, le aflăm din catrenele lui George Corbu, perfecte nu doar prozodic. Se pot cita multe dintre bijuteriile cuprinse în această carte. Iată câteva: «Ce mai vis avui, amice!/ Se făcea că-l văd, ferice,/ Pe Urmuz stând la taclale/ Cu maestrul Caragiale!…»; «Cu umorul lui robust/ Tot lovit-a Caragiale,/ Dar o lume de prost gust/ Nici Urmuz n-o s-o prăvale!»; «Pe a vieții lungă cale,/ Cu traseul ei difuz,/ Geaba-l cați pe Caragiale:/ La tot pasul dai de-Urmuz!»; «România la Centenarul Marii Uniri – Dacă-ar vedea Caragiale/ Cum îi merge țării sale,/ Cu Urmuz multiplicat,/ Ar simți că-i răzbunat!» În peisajul amar conturat aici, fără îndoială, «Caragiale-i galaxie,/ Iar Urmuz este planetă!»” – Costin Tuchilă, Planetă și galaxie, prefață, fragment.

Grafică de Rudy Roth, p. 7
Grafică de Rudy Roth, p. 7

Fragmente din volum

Imagini din tipografie

Tiparul și filmare: Nicoleta Savu

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele:

leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com

pusa.roth@yahoo.com, cu mențiunea pentru Editura Leviathan sau de la Librăria „Mihai Eminescu” din București, Bd. Regina Elisabeta nr. 16, program: luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00 sau online, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *